Boslicht

Festival Into the great wide openStichting Nutuur reisde af naar Vlieland voor het splinternieuwe festival Into the Great Wide Open op 4, 5 en 6 september 2009.

Het nieuwe werk BOSLICHT, een architectonische lichtinstallatie in de Vlielandse bossen tussen zee en duin nabij Camping Stortemelk, was onderdeel van de ArtTrail.

Het bos was eeuwenlang een duister oord dat op z’n gunstigst een economisch nut had: je kwam er alleen als je er iets te zoeken had. Hoewel het landschap niet is veranderd is onze perceptie ervan dat wel. Wat honderd jaar geleden nog ‘woeste gronden’ werden genoemd die moesten worden ontgonnen noemen we nu ‘natuur’. Zelfs de aangeplante dennenbossen die het stuifzand langs de kust of op de Veluwe moesten ‘vastleggen’ worden vandaag als natuur ervaren. Maar wat is natuur in Nederland? Ons landschap is een symbiose tussen de natuurlijke processen die eraan ten grondslag liggen en haar beïnvloeden en een optelsom van menselijke, dus culturele ingrepen. Natuur in Nederland is eerder een vorm van ‘nutuur’.

De bossen op de de Waddeneilanden werden in het begin van de Twintigste Eeuw aangeplant en vormen nu verwaaide plekjes groen in het duinlandschap. De belevingswaarde van deze bosjes is gering; een daglichtloze ondergrond tegen een dichte kroon van donkergroene naalden.

Stichting Nutuur maakt door middel van licht van zo’n onaanzienlijk bosje een architectonische ruimte. De kronen van de dennen worden van onderaf aangelicht door een groot aantal lampen die in een cirkel zijn opgesteld. Na zonsondergang verandert het ‘duistere woud’  in een lichte binnenruimte. Een ervaring die omgekeerd is aan onze angstige oerbeleving van een bos bij nacht.

FOREST LIGHT

The visitors have to walk through the dark forest to come to the installation. The ‘room of light’ in the forest has 33 lamps illuminating the trees. Walking back from the installation the forest felt even more dark.

Forest Light was presented at – The Great Wide Open Festival- on the island Vlieland in Holland. Curators: Carolien Euser & Madelinde Hageman.

Stichting NUTUUR: Kim Lokers, Hans Jungerius & Rob Sweere. september 2009.

Comments are closed.